Dicséret – Tamas Bernadett (XII. A osztály – Berde Mózes Unitárius Gimnázium)

Az idei tanév első félévében a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola egy környezetvédelmi témájú versenyt hirdetett meg Élhetőbb bolygót unokáinknak címmel. Erre a megyei szintű versenyre Kiss Zalán előkészítő osztályos tanuló, Barabás Orsolya és Filipov Soó Péter harmadikos tanulók neveztek be. A verseny rajz kategóriájában az előkészítős Kiss Zalán első díjban részesült, irodalmi alkotás kategóriában pedig a harmadik osztályos Filipov Soó Péter harmadik díjat kapott verséért.Gratulálunk az ügyes kisdiákoknak! Büszkék vagyunk rátok! Felkészítő tanítók: Biró Mária és Pap Katalin.

https://www.facebook.com/bmugim/?view_public_for=100260166721853

Miénk a város! nemzetközi vetélkedő. Nagy Nimród Attila, III. osztályos tanulónk 2020 tavaszán benevezett a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Miénk a város! elnevezésű online vetélkedősorozatra. A játékban rekordszámú versenyző, 2500 külhoni gyerek vett részt. Nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem Észak-és Dél-Amerikából, valamint Ausztráliából is voltak résztvevők. Nimród nem magának, hanem az osztályközösségünknek pályázott. Nyolc héten keresztül, minden nap meg kellett oldania egy feladatot. Ezen kívül a versenyben maradáshoz minden pénteken egy „Fő feladatot” is kötelező volt megoldania. Kitartó, szorgos, kreatív munkájának eredményeként beválasztották a nyertesek közé: a 62 erdélyi, 22 felvidéki, 22 vajdasági és 7 kárpátaljai intézmény díjazott tanulói közé. Így 100 ezer forint értékű gyermekkönyv- és fejlesztőjáték – csomagot, úgynevezett Csodasarkot nyert osztályunknak. Az értékes nyereményt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át Csíkszeredában, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában megrendezett ünnepségen 2021. január 23-án.

Vetélkedő és koszorúzás Berde Mózsa születése 205 évfordulójának napján. 2020. december 15-én ünnepeljük iskolánk névadójának, Berde Mózes születésének 205. évfordulóját.  Az idén a járvány miatt az iskola átköltözött az online térbe, de a megemlékezés nem maradhatott el. Az egészen új vetélkedő formát a diákok örömmel fogadták és jól vették az új kihívást. Ebből az alkalomból az V. osztályosok részt vettek egy online „Ki mit tud Berde Mózesről?” vetélkedőn. A versenyen idén egyénileg versenyeztek a diákok. A versenyt a KAHOOT oktatást segítő alkalmazásban bonyolítottuk le, amely új volt még a diákoknak is. Adott idő alatt kérdésekre kellett helyesen válaszoljanak, a pontos ismeretek mellett a gyorsaság is számított. Az ötödikesek visszajelzései arról tanúskodnak, hogy jól érezték magukat a versenyen, nagyon megtetszett nekik ez az új alkalmazás és szeretnék, ha történelem órán ezentúl többször használnánk.  A verseny által új információkkal, élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak. Akik a szoros küzdelemben a legjobbnak bizonyultak:

• I. helyezést ért el Lakatos Réka

• II. helyezést értek el Patakfalvi Viktória és Tánczos Zalán

• III. helyezést értek el Fazakas Hunor és Kovács Noémi

Dicséretben részesültek Biró Anita, Váradi Zsófia és Nagy Fanni

A megemlékező nap keretében, megkoszorúztuk az iskolánk udvarán található, Berde Mózes, illetve Orbán Balázs mellszobrokat. Hálával emlékeztünk meg, iskolánk névadójáról, születésének 205. évfordulóján. A koszorúzáson részt vett Lakatos Sándor igazgatóhelyettes, lelkész-vallástanár, Szőcs Annamária történelem szakos tanárnő, Farkas Orsolya iskolalelkész, Ilkei Lóránd a Keresztúri Unitárius Egyházközség gyakorló teológusa és Dénes Erzsébet a Keresztúri Unitárius Egyházközség segédlelkésze.

A Magyar Költészet Napja alkalmából meghirdetett megyei szavalóversenyen Czire Boróka – dicséret helyezést kapott. Felkészítő: Demeter Annabella magyartanár. A Székelykeresztúri Városi Könyvtár szépirodalmi pályázatot hirdetett „Hófehér varázs” címmel két kategóriában (vers és próza) lehetett. A Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból 10 tanuló vett részt. Közülük 7 tanuló került a díjazottak sorába.

Kornis Zsófia (IV. osztályos), irányítója Bálint Rozália – próza kategóriában III. helyezés

Lakatos Réka (V. osztályos) – vers kategóriában különdíj helyezés

Patakfalvi Andrea Viktória (V. osztályos) – próza kategóriában különdíj helyezés

Czire Boróka- Eszter (VI. osztályos) – próza kategóriában I. helyezés

Krisán Mónika- Szilvia (VI. osztályos) – próza kategóriában III. helyezés

Felkészítőjük: Demeter Annabella, magyartanár

Bölöni Orsolya (II. osztályos) irányítója Bölöni László – vers kategóriában I. helyezés, próza kategóriában II. helyezés

Pap Tímea (XII. osztályos), irányítója Ladó Orsolya – próza kategóriában I. helyezés

„Csak tiszta forrásból” –online népdalvetélkedő. 2020. december 5-én, szombaton sikeresen zajlott a Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő X regionális szakasza, melyre az idén online került sor. Három korcsoportban összesen 55 versenyzőt hallhattunk szebbnél szebb népdalokat énekelni. Több székelyföldi megye magas színvonalon képviseltette magát, nehéz feladat elé állítva az értékelő bizottságot. Iskolánkat Györgyi Hajnal Csillag (VIII) és Tódor Panna (VI) képviselték. Mindketten dicséretesen helytálltak, a magas színvonalú versenyen, méltón képviselve iskolánkat. Györgyi Hajnal Csillag III. helyezést ért el. Felkészítő: Nemes Annamária, zenetanár.

2020. decemberében Dávid Hajnal tanárnő irányításával az iskola online karácsonyi üdvözletének megtervezésére került sor. A tanárnő az V. osztályosok számára rajpályázatot hirdetett. A pályázatra beérkezett munkák közül kettő került fel az iskola karácsonyi üdvözlőlapjára. A képeslapon Lakatos Réka és Nagy Fanni munkái láthatók.

„Nem úgy van most, mint volt régen…” online népdalverseny. Fél évtizede szervez a Legato Egyesület tehetséggondozó programokat, ezek egyike az idén első alkalommal meghirdetett „Nem úgy van most, mint volt régen…” népdalverseny. 2020 november végéig lehetett jelentkezni a népdalversenyre, amelyet általános és középiskolás diákoknak hirdettek meg, akik egyénileg vagy csoportosan is bekapcsolódhattak egy népdalcsokrot tartalmazó videofelvétellel. Iskolánkat négy diák képviselte, akik nagyon szép eredményeket értek el:

Tódor Rebeka II. osztály Kiemelt Arany Minősítés

Lakatos Réka V. osztály Kiemelt Arany Minősítés

Nagy Fanni V. osztály Ezüst Minősítés

Tódor Panna VI. osztály Ezüst Minősítés

Gratulálunk a kiváló eredményekhez, további jó munkát kívánunk. A szombati eredményhirdetés után a szervezők úgy döntöttek, hogy a sikeres nyitány után ezt a jellegű népdalminősítő rendezvényt folytatni kell, tehát jövőben is megrendezik majd, és maradnak az online formánál. A legjobb produkciók felkerültek az esemény Nem úgy van most, mint volt régen néven elérhető Facebook oldalára is. Felkészítő: Nemes Annamária, zenetanár.

Művészeti nevelés. 2020. október folyamán Dávid Hajnal művészeti nevelést oktató tanárnő irányításával részt vettünk a Székelyföld Napok keretén belül rendezett „Székelyföld, a legendák földje” című. rajzpályázaton, ahol Györfi Hanna, VI. osztályos tanuló az V-VI. osztályos kategóriában I. helyezést ért el.