Új hangszereket kapott az iskolazenekar

Megosztás

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak köszönhetően 2022 novemberében az iskola zenekara két vadonatúj elektroakusztikus hangszerrel gazdagodott. A beszerzés összesen 1200 lej értékű volt. A profi huzatokba tárolt, fekete színű, elektroakusztikus, western country gitárok a Gyámszülői Közösség Alapítvány leltárába kerülnek. Az iskolai zenekar tagok számára immár hetente elérhető eszközök. Köszönjük ez úton is a támogató alapítványnak az iskolai zenekar irányába tanúsított odafigyelést.

A Berde Mózes Unitárius Gimnázium újköri történetének fontos iskolaközösségi színfoltja az iskolai zenekar. Az elmúlt 29 évben az iskolai zenekar tevékenysége nélkülözhetetlenné vált iskolánkban és településünkön. Az iskolai zenekarnak 15-20 állandó tagja van. Az iskolai év során olyan diákok csatlakoznak a csoporthoz, akik már rendelkeznek alapszíntű hangszeres tudással, illetve olyanok is, akik teljesen kezdőkként vágnak neki a közösségi zenélés kalandjába. A diákok saját, vagy kölcsönzött hangszereken játszanak. A szegényes iskolai eszköztár rendszerint a pedagógusok által rendelkezésre bocsátott hangszerekkel egészül ki. A legtöbb diák gitáron játszik, de rendszerint mindig akad billentyűs, basszusgitáros, hegedűs, furulyás és természetesen dobos is. A program a diákok közösségi és művészeti igényeire válaszol.

A programban résztvevő diákok rendszerint líceumos korúak, de volt már 7-8. osztályos csapattagunk is, aki a líceumi években is kitartott a csapat mellett. A pedagógusok által irányított amatőr zenekari tevekénység az iskolai áhítatokon, alkalmi műsorokon, órákon kívüli kulturális tevékenységeken, ifjúsági gitáresteken, nyári táborokban tevékenykedik. A zenélni vágyó diákok számtalan közösségi programban kamatoztathatják a csoportos tevékenységben megszerzett zenei tudást. Elsődleges cél egy inspiráló, támogató tanulóközösség megteremtése, másodlagos cél a tágabb ifjúsági minőségi szabadidős tevékenység támogatása.

A stabil gyakorló helyszín az iskola könyvtára. A sokéves közösségi program a hangszereszközök hiányával küszködik. Gyakran előfordul, hogy több diák is részt venne a csoport munkájában, de saját hangszer hiányában ez elmarad. Előfordul olyan helyzet is, hogy a csoport tagjai egy-egy kölcsönzött hangszeren kénytelenek osztozni, felváltva játszani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük